Ofte stilte spørsmål

Her finner du en seksjon med ofte stilte spørsmål rundt samboerkontrakt 

Hva er en samboerkontrakt?

En samboerkontrakt er et skriftlig dokument som regulerer økonomiske og andre forhold mellom to personer som bor sammen uten å være gift. Formålet med en samboerkontrakt er å avklare hva som gjelder hvis samboerforholdet skulle opphøre, enten ved at en av partene dør, eller ved at samboerforholdet avsluttes.

Hva bør en samboerkontrakt inneholde?

En samboerkontrakt bør inneholde avtaler om økonomiske forhold, som for eksempel hvem som skal betale for hva, hvordan boligen skal finansieres, og hva som skal skje med boligen ved opphør av samboerforholdet. Kontrakten bør også inneholde avtaler om hva som skal skje med felleseie av eiendeler og eventuelle gjeld ved opphør av samboerforholdet.

Er en samboerkontrakt lovpålagt?

Nei, en samboerkontrakt er ikke lovpålagt i Norge. Det er frivillig for samboere å inngå en samboerkontrakt, og man kan velge å ikke ha en samboerkontrakt i det hele tatt. Likevel kan det være lurt å ha en samboerkontrakt for å unngå uenigheter og konflikter i fremtiden, og for å sikre at man har avtaler som gjelder hvis samboerforholdet skulle opphøre.

Kan en samboerkontrakt endres etter at den er inngått?

Ja, det er mulig å endre en samboerkontrakt etter at den er inngått. For å endre kontrakten må begge parter være enige om endringene og signere en ny avtale. Det anbefales å søke råd hos en advokat eller annen juridisk rådgiver før man endrer en samboerkontrakt, slik at man kan være sikker på at endringene er gyldige og dekker dine behov og interesser.

Er det mulig å lage en samboeravtale etter at vi har flyttet sammen?

Ja, det er mulig å lage en samboeravtale selv om man allerede har flyttet sammen. Det kan være en god idé å lage en samboeravtale selv om man allerede har etablert et samboerskap, spesielt hvis man har ulik økonomisk bakgrunn eller har forskjellige forventninger til samboerskapet. Det er imidlertid viktig å huske på at samboeravtaler ikke kan endre lovbestemte rettigheter og plikter som følger av samboerskap, for eksempel retten til å arve ved dødsfall.

Er en samboerkontrakt gyldig uansett hva den inneholder?

Nei, det er ikke alle avtaler som er gyldige i en samboerkontrakt. Det finnes noen regler og begrensninger på hva som kan avtales i en samboerkontrakt. For eksempel kan det ikke avtales noe som strider mot loven eller er urimelig. Det er derfor viktig å søke råd hos en advokat eller annen juridisk rådgiver før man inngår en samboerkontrakt, slik at man kan være sikker på at avtalen er gyldig og dekker dine behov og interesser.

Er en samboerkontrakt bindende for begge parter?

Ja, en samboerkontrakt er bindende for begge parter så lenge den er gyldig. Det betyr at begge parter må overholde avtalene som er inngått i kontrakten. Hvis en av partene bryter avtalen, kan den andre parten kreve at avtalen overholdes, eller kreve erstatning for skader som er påført ved brudd på avtalen. Det anbefales derfor å være nøye med å lese gjennom en samboerkontrakt og forstå innholdet før man signerer den.

Hva skjer hvis samboerforholdet opphører uten at det er inngått en samboerkontrakt?

Dersom samboerforholdet opphører uten at det er inngått en samboerkontrakt, vil det gjelde de samme reglene som for ektefeller i skilsmissesaker. Det vil si at det vil bli gjort opp for felles eiendeler og eventuell gjeld etter de reglene som gjelder for ektefeller i skilsmissesaker. Det kan være lurt å inngå en samboerkontrakt for å unngå uenigheter og konflikter og for å avklare hva som skal skje med felleseie av eiendeler og eventuell gjeld ved opphør av samboerforholdet.

Kan jeg inngå en samboerkontrakt selv om jeg ikke bor sammen med min samboer?

 Ja, det er mulig å inngå en samboerkontrakt selv om man ikke borsammen med sin samboer. Dette kan være aktuelt dersom man planlegger å flytte sammen senere, eller dersom man allerede bor sammen men ønsker å avklare økonomiske og andre forhold i en kontrakt. Uansett hvilken situasjon man er i, anbefaler jeg å søke råd hos en advokat eller annen juridisk rådgiver før man inngår en samboerkontrakt, slik at man kan være sikker på at avtalen er gyldig og dekker dine behov og interesser.