Kort om samboeravtale
En samboeravtale er en avtale mellom to personer som velger å leve sammen uten å være gift. Avtalen gir et juridisk grunnlag for økonomiske forhold, eiendom og andre forhold som kan oppstå i et samboerskap.
Forskjellen mellom å være gift og å velge samboerskap som en samlivsform er at man ikke har de samme rettighetene som ved ekteskap. Ved ekteskap har man for eksempel arverett og rett til å arve eiendom ved dødsfall. Ved samboerskap må man derimot avtale dette på forhånd.
En samboeravtale kan avklare økonomiske forhold, eiendom, ansvar for felles gjeld og hva som skal skje dersom forholdet skulle ta slutt. Det er viktig å oppdatere avtalen med jevne mellomrom, for eksempel ved store endringer i økonomisk situasjon eller dersom det skjer endringer i familieforholdet.
I tillegg til å avklare økonomiske og juridiske forhold, kan en samboeravtale også være et verktøy for å kommunisere og avklare forventninger og ønsker mellom partene.
Det er viktig å ta hjelp av en advokat for å utarbeide en samboeravtale for å sikre at den er juridisk bindende og at alle viktige forhold er dekket.
Hvordan organisere fellesøkonomien i samboerforhold med ulik inntekt
Det er ofte er en forskjell i inntektene mellom partene i et parforhold, og at det derfor kan være nødvendig å ha en avtale om hvordan fellesøkonomien skal organiseres. Det anbefales å inngå en avtale om å bidra etter evne, som er regulert gjennom lovverket i ekteskap.
Dette er spesielt viktig i samboerforhold med barn, da det kan være perioder hvor den ene parten mottar kontantstøtte eller går i ulønnet permisjon. Det er viktig at den parten som tar omsorgsoppgavene ikke straffes økonomisk, men at denne byrden deles.
For å sikre dette, anbefales det å tydeliggjøre dette i samboerkontrakten, også med bestemmelser om hvordan den parten som tar permisjon skal godtgjøres for tap av pensjonsopptjening.
Hva reguleres ved en samboeravtale og hvem eide hva før dere ble samboere?
En samboeravtale regulerer en rekke forhold som kan oppstå i et samboerskap. En av de viktigste reguleres er eierforholdene mellom samboerne.
Det er viktig å ha dokumentert hva hver av samboerne eide før de ble samboere, da dette kan ha betydning for eierforholdene i samboerskapet. En inventarliste er et verktøy som kan brukes for å dokumentere hva hver av samboerne har brakt med seg inn i samboerskapet. Inventarlisten kan også suppleres underveis i samlivet, og fremgangsmåten for å gjøre dette bør være avtalt i samboeravtalen.
I tillegg til eierforholdene mellom samboerne, bør samboeravtalen også regulere eierforholdet i boligen deres. Dette er viktig for å avklare hvem som eier boligen, og hva som skal skje med boligen dersom forholdet skulle ta slutt. Det kan for eksempel være avtalt at boligen skal selges, eller at den ene samboeren skal overta eierskapet.
En samboeravtale kan også regulere økonomiske forhold, ansvar for felles gjeld, og hva som skal skje dersom forholdet skulle ta slutt. Det er viktig å få hjelp av en advokat for å utarbeide en samboeravtale for å sikre at alle viktige forhold er dekket og at avtalen er juridisk bindende.
Hva som skal skje med gjenstandene som erverves i fremtiden?
En samboeravtale kan inneholde bestemmelser om hva som skal skje med gjenstandene som erverves i fremtiden. Dette er viktig for å avklare eierforholdene og unngå konflikter om eierskapet til fremtidige erverv.
Eksempler på gjenstander som kan være omfattet av en slik bestemmelse, er eierandelene i arv og gaver, ting som er kjøpt i felleskap, avkastning av felles investeringer og lignende. Det kan også være avtalt hvordan arven eller gaven skal fordeles mellom samboerne, eller hvordan felles investeringer skal håndteres.
Ved å være oppmerksomme på dette tidlig i samlivet kan man unngå vanskelige situasjoner som kan oppstå når fremtidige erverv skal fordeles.
Det kan være lurt å få hjelp av en advokat for å sikre at samboeravtalen er juridisk bindende og dekker alle viktige forhold. Det kan også være smart å oppdatere samboeravtalen med jevne mellomrom for å sikre at den fortsatt er relevant og passer til deres situasjon.
Forsikringer og samboeravtaler
Hvis en av partene i et samboerforhold skulle bli ufør eller dø, kan det være avgjørende å ha en tydelig avtale om hvem som skal motta forsikringsbeløpet.
Mens ektefeller automatisk er begunstiget i livsforsikringer, må samboere aktivt oppnevne hverandre som begunstiget.
Det kan være lurt å ha en oversikt over hvilke forsikringer som gjelder for hverandre i samboerkontrakten, og hvordan den gjenlevende parten skal sikres i tilfelle ulykke.
En livsforsikring kan for eksempel sikre at den gjenlevende parten kan betjene låneforpliktelsene og beholde boligen alene.
Hvordan fordele verdier ved brudd?
Det er ikke uvanlig at det oppstår diskusjoner om hvordan partenes eiendeler skal fordeles ved et samlivsbrudd.
En samboeravtale kan også inneholde bestemmelser om hvordan partenes eiendeler skal fordeles ved et samlivsbrudd. Dette kan være viktig for å unngå konflikter og diskusjoner om eierskapet til eiendelene når forholdet tar slutt.
En klausul om fordeling av verdier ved et brudd kan inneholde forskjellige bestemmelser, for eksempel at en eiendel skal selges dersom man ikke blir enige om fordelingen.
Det kan også være avtalt hvordan eiendelene skal fordeles, for eksempel ved at hver av partene får beholde det de har brakt inn i forholdet eller ved at eiendelene skal deles likt mellom partene.
Det er viktig å ha en klar og tydelig avtale om fordelingen av verdier ved et brudd, slik at partene har en plan for hvordan eiendelene skal håndteres og fordeles.
Hvordan håndtere gjeld i en samboeravtale?
En samboerkontrakt bør også inneholde bestemmelser om gjeld som partene har tatt opp i felleskap.
Utgangspunktet vedrørende gjeld, er at den enkelte samboer hefter ene og alene for sin egen gjeld. Husk på at det også kan være viktig å ha avtaler om hvordan felles gjeld skal håndteres, for eksempel dekning av felles løpende utgifter eller nedbetaling av boliglån.
Ønsker man å ha avtaler om hvordan gjelden skal betjenes, kan dette også avtales i en samboeravtale. Dette kan hjelpe til å unngå konflikter ved et eventuelt samlivsbrudd.
Eiendomsretten til boligen i et samboerforhold: hva skjer når bidragene er ulike
Eiendomsretten til boligen kan være en kilde til konflikt mellom samboere dersom det er uklart hvem som eier hva. Spesielt når partene har bidratt på ulikt vis i husholdningen, kan det være vanskelig å avgjøre hvem som eier boligen. I en samboeravtale kan man derfor avtale hvem som skal ha eierbrøken og hvordan denne skal fordeles. Det kan også avtales hvordan eiendomsretten til boligen skal fordeles dersom samlivet skulle ta slutt. Dette kan bidra til å unngå konflikter og sikre at begge partene har klare forventninger om hvem som eier boligen.
Hvem skal beholde boligen ved brudd?
En samboeravtale kan definere hvem av samboerne som skal ha retten til å beholde boligen dersom samlivet skulle ta slutt.
Dette kan gjøres ved å innta en forkjøpsrett for en av partene, kombinert med en metode for å fastsette en riktig pris for boligen.
Det er også viktig å være oppmerksom på at for samboere som har, har hatt eller venter barn sammen, er retten til å overta tidligere felles bolig særskilt regulert. Det er derfor viktig å ta hensyn til dette i avtalen.
Trenger man vitner for å gjøre samboeravtalen gyldig?
Det er ikke er et krav om at en samboeravtale skal bevitnes for at den skal være gyldig. Dette er i motsetning til ektepakter, hvor det er et krav om at partene underskrift av avtalen skal bevitnes.
Prinsippet om avtalefrihet gjelder for samboere som skal inngå en samboeravtale, noe som betyr at partene kan inngå avtalen på den måten de ønsker uten å være bundet av formelle krav.
Dette gir samboerne stor fleksibilitet i å lage avtalen som passer deres unike situasjon, uten å måtte bekymre seg for formelle krav.
Unngå å stå på bar bakke med en samboeravtale og et felles testament
En samboeravtale er ikke et gjensidig testamente, og arverett vil også være et sentralt tema mellom samboere.
Selv om samboere med felles barn har en viss arverett etter hverandre, er utgangspunktet at samboere ikke arver etter hverandre.
Arverett for samboere med felles barn etter loven er begrenset sammenlignet arverett ektefeller har, og retten til å sitte i uskiftet bo er også begrenset for samboere med felles barn.
Samboere uten felles barn kan ikke sitte i uskifte. Derfor kan det være gunstig å opprette et felles testament for å unngå å stå på bar bakke dersom partneren skulle falle fra etter et langt samboerskap.
0 Comments